Mij spreekt de blomme een tale
Liederen van de lente
Uitgevoerd op:
zondag 6 april 2014 – Dekkerswald te Groesbeek
Programma:
Na een periode van schijnbare dood is de natuur nu uitbundig tot leven gekomen. Lente staat voor nieuw leven, kracht en optimisme. Veel kunstenaars hebben zich door de lente laten inspireren.
Het schilderij ‘bloeiende amandeltakken’, een van de laatste schilderijen van Vincent van Gogh dat ook de omslag siert, is gemaakt naar aanleiding van de geboorte van een neefje. Bloemen maken veel indruk op de mensen. Zelfs of misschien juist in de oorlog kan men kracht putten uit de bloem.
Tijdens de eerste wereldoorlog was de natuur verwoest bij de loopgraven, maar in het voorjaar bloeide daar uitbundig de klaproos. De bloedrode kleur maakte diepe indruk op de soldaten en de klaproos werd het symbool van de loopgravenoorlog.
De componisten van wie we vandaag hun muzikale lenteontboezemingen vertolken, deden dat elk op hun eigen manier. Muzikale avances met Lauridsen, die muziek componeerde naar een gedicht over de roos van Rainer Maria Rilke, en Brahms’ verbinding van de liefde met de lente, worden afgewisseld met dissonanten van Rutter en Britten, die verschillende bloemen bezingt. ‘Komm, holder Lenz’ van Haydn is een eruptie van wens en verwachting. De mens in Våren van Grieg beseft dat het zijn laatste lente zal zijn. Hij voelt zich gezegend omdat hij er nog is, maar ook weemoedig: al dat voorjaarsleven om hem heen ontroert en verwarmt hem, maar hij weet dat zijn tijd voorbij is.
Het programma bevat mooie intonaties, snelle wisselingen en bijzondere toonvorming, tegenstellingen en verbindingen, die een koor helpen te luisteren, te concentreren. Iemand die veel over de natuur heeft geschreven was de Vlaamse dichter Guido Gezelle.
Uit de bundel Kleengedichtjes kozen we het gedichtje dat de essentie van dit concert weergeeft.
Onze dirigent Miriam Westgeest heeft het als inleiding muzikaal ten gehore gebracht:
Mij spreekt de blomme een tale
Mij is het kruid beleefd
Mij groet het altemale
Dat God geschapen heeft.