Ramirez’ Misa Criolla 10 december 2023

Ramirez’ Misa Criolla 10 december 2023

Het volgende concert van Maqam vindt plaats in de winter van 2023. We pakken dan uit met twee werken van de Argentijnse componist Ariel Ramírez: zijn ‘Creoolse Mis‘ (1964) en ‘Ons Kerstfeest‘.

Doe mee als projectzanger (start repetities begin september).

Ramirez is een gewaardeerd componist, die zijn bekendheid vooral dankt aan het feit dat hij de Katholieke kerkmuziek mede heeft vernieuwd door deze een meer werelds karakter te geven.

Hij wordt geassocieerd met de bevrijdingstheologie uit de tweede helft van de vorige eeuw, die vooral in Zuid-Amerika weerklank vond, toen het Vaticaan de verplichting van de Latijnse mis ophief. Zijn muziek brak op twee manieren radicaal met de traditionele kerkmuziek tot dan toe: de teksten werden niet langer in het Latijn gezongen, maar in de eigen volkstaal (in zijn geval het Argentijnse Spaans) en het muzikale idioom werd niet langer ontleend aan de traditionele Europese klassieke tradities, maar geput uit de vele Zuid-Amerikaanse volksmuzikale tradities, die zeer kleurrijk en vooral ritmisch uiterst gevarieerd zijn.

Zijn Misa Criolla refereert alleen al in zijn benaming aan de inheemse bevolking van Argentinië die een smeltkroes van inheemse en immigrantengemeenschappen vormt. Ook zijn kerstlied wordt gekenmerkt door dezelfde stijlen en muzikale opvattingen. In de Nederlandse korenwereld zijn het twee stukken, die behoorlijk populair zijn, maar ook best moeilijk om te zingen. Op zondagmiddag 10 december kunt u komen luisteren naar de interpretatie van onze dirigente Miriam Westgeest van dit unieke muzikale werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Maqam

Maqam staat al sinds 2009 onder leiding van dirgent Miriam Westgeest.
De vaste repetitie avond is op donderdag.

Lees meer...

Contact

Wil je meer informatie of een keer komen luisteren tijdens de repetitie? Neem dan contact met ons op.

Lees meer...